26 Şubat Afrika kıtası için önemli bir gün. 15 Kasım 1884'te başlayan Berlin Konferansı 26 Şubat'ta sona erdi. Karlı bir kış günü sona eren Berlin Konferansı 1885'te Afrika kıtasını 50 parçaya böldü. Bu tarihten sonra Afrika bölünmüşlüğünü muhafaza etti. Afrika tarihinin yabancı işgalleri ve köleleştirmeden sonra en önemli olayı Berlin Konferansı. Geçtiğimiz hafta Berlin Konferansı'nın ardından tam 125 yıl geçmiş oldu.
Bu önemli gün Afrika'da bazıları için bir kutlama, bazıları için ise kıtanın talihini karartan matem duyguları uyandırıyor. Afrika'nın geç uluslaşan 53 ülkesi için kuruluş yıldönümlerinin anlamı oldukça karmaşık. Örneğin sadece bu yıl 17 Afrika ülkesi 50. kuruluş yıldönümlerini kutlayacak. Afrika kıtasının içinde bulunduğu fakirlik, açlık, kıtlık, sağlık problemleri ve diktatörce yönetimler bağımsızlık günü kutlamalarına gölge düşürüyor.
Afrika'nın mevcut haline bakıldığında aslında dünya tarihinin seyri ile örtüşmeyen bir durum var. Diğer kıtalarda birlikte hareket etmeyi, siyasi ve ekonomik birlikler oluşturarak ihtiyaçları karşılamayı hedefleyen oluşumlar göze çarpıyor. Sudanlı zengin işadamı Mo İbrahim, geçen kasım ayında Tanzanya'da oldukça yalın bir şekilde birçok Afrika ülkesinin günümüz koşullarında ayakta durmasının mümkün olmadığını söyledi.
Sabah Gazetesi Yazarı Bülent Aras'tan alıntıdır: Yazının Tamamını Okumak iIçin Tıklayın