Türkiye 8 Afrika ülkesine daha temsilcilik kuruyor

Türkiye'nin son yıllarda büyük önem verdiği Afrika açılımı nihayet hayata geçiriliyor. Afrika'da 15'ten fazla büyükelçilik açma kararı alan Ankara, temsilcilik kurulacak ilk 8 ülkeyi ve burada görev yapacak diplomatları belirledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, yeni büyükelçilerle yüz yüze görüşerek görevlerini tebliğ etti. Büyükelçilerin en önemli görevi, gittikleri ülkelerde Türk misyonlarının kurulmasını sağlamak. Diplomatlar, sadece görev yaptıkları ülkeler değil, çevresindeki ülkelerden de sorumlu olacaklar. Otel odalarında göreve başlayacak büyükelçiler, ilk fırsatta Türkiye'nin gücüne ve estetiğine yakışır binalar kuracak.

Bakan Davutoğlu, görevi değişen büyükelçileri geçtiğimiz hafta telefonla arayarak yeni vazifelerini bildirirken Afrika'da açılacak misyonlarda görev yapacak büyükelçilerle ise yoğun gündeme rağmen yüz yüze görüşerek; bölgeye verdiği önemi gösterdi. Davutoğlu, geçen haftaki tebliğde az sayıda büyükelçi eşiyle görüşürken bu defa Afrika'da görev yapacak büyükelçilerin eşlerinin listesini istedi. Davutoğlu, büyükelçi eşlerinin hepsini arayarak teşekkür edip başarılar dileyecek.

Afrika açılımı kapsamında ilk etapta Afrika'da 8 büyükelçilik kuruluyor. Böylece 53 ülke bulunan Kara Kıta'nın 21'inde Türk misyonu olacak. Gelecek sene kurulacak 5 yeni büyükelçilik ile bu sayı 26'ya yükselecek. Yapılan açıklamaya göre, Mali'ye Kemal Kaygısız, Angola'ya Hamit Osman Olcay, Fildişi Sahilleri'ne Yalçın Kaya Erensoy, Gana'ya Kenan Tepedelen, Madagaskar'a Ercüment Enç, Nijer'e Ahmet Ülker, Uganda'ya Ahmet Melih Ulueren, Kamerun'a Atilay Ersan büyükelçi olarak atandı. Bu isimlerin birçoğu ilk kez büyükelçi olarak görev yapacak. Davutoğlu'nun büyükelçilere verdiği ilk görev, Türkiye'nin gücüne ve estetiğine yakışır misyon binaları ve rezidanslar oluşturmak. Büyükelçiler, gittikleri ülkelerde araştırmalar yaparak büyükelçilik binası kiralayacak, satın alacak ya da arsa alıp inşaat yaptıracak. Davutoğlu, büyükelçilerden özellikle ekonomiye önem vermelerini istedi. Diplomatlar, sadece görev yaptıkları ülkelerle değil çevresindeki ülkelerden de sorumlu olacaklar. Büyükelçiler, kültürel ve halklar arası ilişkilerin geliştirilmesine özen gösterecek. TİKA, Kızılay ve çeşitli sivil toplum örgütleri tarafından Afrika'ya gerçekleştirilen yardımların koordine edilmesi de büyükelçilerin önemli vazifelerinden olacak.

Büyükelçilik açılacak ülkelerin belirlenmesinde özellikle o ülkenin Afrika'daki önem ve gücüne dikkat edildi. Öncelikle Kara Kıta'nın "köşe başı" olarak nitelendirilebilecek önde gelen ülkeleri hedef seçildi. Tarihî bağlar, çevresiyle ilişkiler ve ekonomik potansiyel bu tercihlerde rol oynadı. Kaynaklar, büyükelçilik kurulmasının özellikle Avrupa'ya göre çok ekonomik olduğunu; ancak geri dönüşün çok daha hızlı olacağını belirtiyor.